7 Gode råd omkring overførsel til 3. lande.

EU-Domstolen fastslog d. 16 juli 2020 i Schrems II-sagen, at EU-Kommissionens standardkontrakter SCC fortsat er gyldige. Men kun hvis der træffes supplerende foranstaltninger i usikre tredjelande, som f.eks. USA.

Udfordringen er, at ingen kan fortælle os, hvad de “supplerende foranstaltninger” præcis skal være.

Datatilsynet

Jeg har været i dialog med Datatilsynet om supplerende foranstaltninger i relation til overførsel til 3. Land.

  • Datatilsynet anbefaler, at man altid forsøger, at bruge en udbyder der opbevarer data i EU/EØS.
  • Datatilsynet bekræfter også, at der vil være tilsyn i nærmeste fremtid omkring dette emne.
  • Datatilsynet kan ikke fortælle mig konkret hvad “supplerende foranstaltninger” er.

Er det slut med at anvende USA services?

Det tror jeg ikke. Der er jo nødt til at komme en brugbar løsning til dataoverførsel især mellem EU og USA. Jeg håber, at nogen inden sommerferien 2021 finder en varig løsning på denne udfordring. Man må også sige, at indtil den er fundet, kan man risikere at Datatilsynet pålægger, at man stopper med at bruge en service hvor data overføres til USA. 😢

7 gode råd.

  1. Tjek hvilke af dine databehandlere der indebærer overførsel til 3. lande.
  2. Tjek om dine nuværende databehandlere benytter underdatabehandlere i 3. lande. Jeg ser ofte, at danske services benytter services i USA.
  3. Tjek at databehandleraftalen inkluderer – eller på anden vis bekræfter, at de lever op til Standard Contractual Clauses (SCC)
  4. Tjek med din databehandler, at de krypterer dine data såvel under transmission som under opbevaring. Det sidste er der desværre ikke så mange der gør.
  5. Udfør en risikovurdering, og beskriv hvorfor du mener at dit valg af leverandør/service stadig sikrer den registreredes rettigheder. Herunder også hvilke supplerende foranstaltninger der er foretaget for at sikre data.
  6. Hvis du overfører fortrolige eller følsomme oplysninger til 3. lande, vil jeg råde dig til at vurdere, om du snarest kan flytte disse services til EU/EØS land.
  7. Vurder altid om der findes en service indenfor EU/EØS du kan bruge, i stedet for en der kræver overførsel til 3. lande.

Mere info.