Hvad er en hacker?

I den brede offentlighed er det en kriminel person, der angriber virksomheder eller private for at tjene penge.

Men en hacker er også en person, der “hacker” en dims eller et system for egen vinding eller bare for sjov.

Eksempel på et positivt hack:

 Du skriver ofte den samme hilsen, når du sender en SMS, “Hilsen Ole”. Men så finder du ud af, at der faktisk i en iPhone er et hack, der gør at man kun skal skrive “.ho”. Og så foreslår iPhone selv at skrive Hilsen Ole. Så det er et eksempel på et positivt hack. Du laver et hack under Indstillinger / Generelt / Tastatur / Erstat Tekst og udfylder så med den tekst, der skal udløse tekst forslaget efterfulgt af selve forslaget .

Et sjovt men skræmmende eksempel på “positivt”  hack:

Den tyske kunstner Simon Weckert udførte et noget utraditionelt hack, som i princippet kunne få store konsekvenser. Her er historien.

Google Maps kender vi nok alle som en god navigations app på vores mobil. Den er specielt god, fordi så mange bruger den. Den kan hele tiden fortælle om trafiksituationen, på den strækning jeg kører. Hvis den pludselig ser en kø, viser den det med rød farve på ruten, og jeg kan vælge en alternativ rute. Så kommer jeg uden om den trafikprop, som jo kan skyldes mange ting, lige fra en bil der er gået i stå til en ulykke.

Hvad gjorde Simon Weckert?

Han samlede 99 gamle brugte mobiltelefoner, aktiverede Google Maps, og lagde dem i en lille vogn. Den trak han så stille og roligt gennem en næsten bil tom Berlin. Effekten var tydelig: 99 “biler” som bevæger sig i gå tempo betyder en lang kø. Det giver rød farve for alle andre, med advarsel om at her er en kø, så du bør finde en alternativ rute.

Hvorfor kunne dette blive alvorligt?

  1. Hvad hvis en ambulance med en meget syg patient anvender disse Google Maps data, og vælger en anden rute, der forsinker ankomsten til sygehuset?
  2. Eller en “vigtig” person der kører i kortege med beskyttelse, hvor man ser, at der nu på ruten er en lang kø. Så vælges en helt anden rute, som kunne udgøre en uventet risiko, ja måske være planlagt af andre, som gerne vil have personen den vej.

Så problemet er, at vi er blevet så afhængige af gratis services fra større IT firmaer, som ikke giver os nødvendig sikkerhed for, at de leverede data er valide og brugbare. For virksomheden der leverer dem, kan jo ikke stå til ansvar for indholdet. 

Jeg ved ikke om danske ambulancer eller beredskaber bruger Google Maps data, men jeg kan frygte, at det sker. Og så skal der ikke mere end 99 gamle mobiltelefoner i en trækvogn til at manipulere med disse data.

Er hacking altid kriminelt?

Nej, det behøver det bestemt ikke at være. Som du kan læse af ovenstående, kan det jo også være fordi man ønsker at gøre det nemmere og skrive den samme tekst på sin iPhone, eller en kunstner der vil drille Google. 

Se videoen 

Du kan på Youtube se en video af hans hack og hvordan Google Maps opførte sig. Der er også flere billeder på hans hjemmeside Simon Weckert