Valg og GDPR.

Så blev der udskrevet valg, og de enkelte partier vil nu på forskellig vis forsøge at påvirke os alle.

Valgplakater vil desværre komme til at fylde på gader og veje, og indsamling af data for at kunne påvirke vælgerne, vil også ske i store mængder.

Partier er dataansvarlige.

De enkelte partier og kandidater bliver jo dataansvarlige, når de indsamler personoplysninger.

Formål – slette politik.

Såfremt man afgiver personoplysninger, vil den der modtager oplysningerne være dataansvarlig, og skal derfor præcist angive hvad oplysningerne skal bruges til, formål, og den periode de vil blive anvendt.

Hvis du for eksempel på et tidspunkt på din lokale togstation underskriver en erklæring om, at du ikke er tilfreds med den offentlige transport i dit område, og denne underskriftsindsamlings formål var at påvirke lokalpolitikerne, ja så må man ikke efterfølgende bruge denne ved folketingsvalget.

Partier må ikke genbruge data.

Måske gav du et parti dine holdninger til retsforbeholdet i 2015, som partiet har opbevaret i et regneark med navn, mail og mobil nr.

Partiet har “glemt” at slette regnearket.

Da du afgav dine data i forhold til retsforbeholdet i 2015, må partiet ikke genanvende disse data. Desuden vil opbevaring af denne type data fra 2015 til 2022, 7 år, næppe kunne begrundes i en hjemmel om formål for opbevaring, så de data burde være slettet for mange år siden.

Jeg må ikke udsende politisk propagande.

Hvis man, som jeg har et nyhedsbrev, må jeg ikke pludselig ændre fokus på dette, til et politisk budskab, hvilket jeg heller aldrig kunne finde på. Ligesom man heller ikke i andre sammenhænge må bruge data i sin virksomhed til at andre formål, end det de er indsamlet til.

Anmeldelser til Datatilsynet.

Jeg tror at Datatilsynet vil modtage anmeldelser i forbindelse med folketingsvalget 2022, hvor borgere føler at GDPR reglerne er overtrådt. Jeg tror, at der i samfundet er kommet langt mere bevidsthed omkring beskyttelse af personoplysninger, som nogle så vil afprøve.

Denne artikel er inspireret af Datatilsynets vejledning om valgkampagner.