Hvorfor er backup 3-2-1 vigtig

Hvad er en 3-2-1 Backup strategi?

En 3-2-1-strategi er, at have mindst tre samlede kopier af dine data, hvoraf to er lokale.

Men på forskellige medier, og med mindst en kopi offsite. Vi bruger “hunden.jpg” som et eksempel på dette scenarie. hunden.jpg er på din computer, og det var et billede, du tog af din hund i 2012. Det er 1 kopi af data. Du har også en ekstern harddisk, som du bruger til sikkerhedskopiering af din computer. Hvis du er på en Mac, bruger du muligvis den som et Time Machine-drev. Som en del af sin backup-proces vil den eksterne harddisk sikkerhedskopiere hunden.jpg. Det er den 2 kopi, på en anden enhed eller et andet medium. Derudover har du aftale med en online backup. Online backup softwaren scanner kontinuerligt din computer og uploader dine data til offsite opbevaring i et datacenter. Flere tilbyder også at kryptere dine data, inden de forlader din enhed. hunden.jpg er inkluderet i denne upload, og det bliver den 3 kopi af dine data.

Hvorfor 2 på stedet og 1 offsite?

Uanset om det er backup af en Mac eller en PC, er en sikkerhedskopi på stedet en enkel måde at få hurtig adgang til dine data, hvis der skulle ske noget med din computer. Hvis din bærbare eller stationære harddisk går ned, og du har en ajourført ekstern harddisk tilgængelig, kan du hurtigt få størstedelen af ​​dine data tilbage. Eller du kan bruge den eksterne på en anden computer, mens problemet bliver løst. Hvis du husker at holde den eksterne harddisk rimelig opdateret, er risikoen for datatab temmelig minimal. Tabet bliver så kun de nye filer efter sidste backup, som endnu ikke er kopieret ud på den eksterne harddisk. De fleste eksterne harddiske leveres endda med deres egen software for at sikre, at der altid er nyeste backup.

At have en sikkerhedskopi på stedet er en god start. Men at have en offsite sikkerhedskopi er en nøglekomponent i at have en komplet backup strategi. Sikkerhedskopiering på stedet er fantastisk, hvis du hurtigt har brug for dine data hurtigt. Men desværre; hvis du har en sikkerhedskopi i nærheden af ​​den enhed, den sikkerhedskopierer (f.eks. en stationær pc og en ekstern harddisk på samme skrivebord), betyder det, at begge disse kopier er modtagelige for tab af data. Jeg prøver ikke at male skræmmebilleder, men oversvømmelser, brande og tyveri sker dagligt. Så hvis de to enheder du har som dine lokale kopier, er tæt på hinanden, vil de begge blive påvirket, hvis det uheldige skulle ske. En kontinuerligt opdateret kopi af dine data, der ikke er på den samme fysiske placering som de andre to, er af afgørende betydning for at beskytte dine filer.

Husk at restore fra skyen tager tid.

Det er vigtigt at have en plan for restore. Ikke mindst en prioritering af hvilke data der er vigtigst. Derfor bør du se på hvad der er vigtigst for at forretningen hurtigst mulig kan komme tilbage i produktion igen. Din internetforbindelses hastighed bliver jo pludselig den afgørende faktor for, hvor lang tid det vil tage at hente data. Hvis det tog 14 dage at lave den første remote backup, ville det måske også tage 14 dage at hente den fulde backup. Men du kan vælge hvilke data der skal genskabes først og hente dem, og så hente dem med lavere prioritet senere.

Hvis du har en 50 Mbps internetforbindelse og skal genskabe 1 TB data, vil det tage ca. 47 timer, eller næsten 2 dage. Husk dog at hvis dine medarbejdere stadig arbejder, vil du ikke have 50 Mbps til rådighed.

Prøv selv at beregne via denne simple beregner. https://www.download-time.com/se/

Så det er en god ide allerede inden behovet opstår, at du spørger rundt i forretningen omkring prioriteterne, så i kan starte restore af data i prioriteret rækkefølge.

Er 3-2-1 perfekt?

Der findes ikke et perfekt backup-system, men 3-2-1-fremgangsmåden er en god start for de fleste mennesker og virksomheder.

iPhone & iPad

Husk at aktivere backup af din iPhone og iPad, så sker det helt automatisk. Og skulle du miste en enhed, har du stadig alle dine data som kontakter, billeder, indstillinger etc.

Apple har denne vejledning: Sikkerhedskopiering af din iPhone, iPad eller iPod touch

Hvad bruger jeg selv?

Schmitto A/S, har alle data i skyen, og ingen lokale servere, så ikke typisk for mange virksomheder. Hvis du har lokale servere er 3-2-1 princippet det samme. Du skal bare anvende software beregnet til backup af servere, det kunne være Veeam. Jeg bruger selv cloud servicen BackBlaze til 60 USD svarende til 400 kr. for ubegrænset backup pr. enhed. Bare husk at data sendes uden for EU. Du kan læse mere om hvordan BackBlaze krypterer data. Du kan også selv lave en krypterings frase, og husk at aktivere 2-faktor login, hvis du vælger denne service.

Der er mange andre services både for private og virksomheder. Du kan også selv “bygge” en backup løsning, baseret på de kendte sky-løsninger fra Amazon, Azure og Google.

Til mine Apple enheder, har jeg også en 2TB iCloud konto som jeg deler via familiedeling  med min kone Marianne, hvor der aut. udføres backup når enhederne er på WiFi og tilsluttet strøm, udover at alle billeder også synkroniseres denne vej.