8. Tips til sikker ferie med familien

Ferie med familien?

Så er her lige en checkliste, så du får en mere sikker ferie.

Emails.

Hackerne holder ikke ferie, tværtimod. De vil udnytte ferien til at udsende email’s, hvor de vil forsøge at få dig til og aflevere dit password. De sender en email hvori de skriver at dit password skal skiftes. Bruger du O365, vil den side de sender dig ligne den velkendte. Og indtaster du brugernavn og password, har du lige afleveret det til en hacker! Så skift aldrig password på ferien, og overvej at aktivere O365 MFA

Offentlig WiFi.

På ferien vil man ofte bruge offentlig WiFi på hoteller, restauranter med mere. Et sådan WiFi er bestemt ikke sikkert. Hvis man tilslutter en computer, bør man være ekstra opmærksom på, at den personlige firewall er aktiv, så man afviser indgående trafik. Der annonceres rigtig meget omkring VPN klienter til smartphones. Ikke til brug for VPN ind i virksomheden, men for at beskytte kommunikationen generelt. Min holdning er, at det ikke er nødvendigt. Den trafik en iPhone udfører, når den henter emails, surfer på web’en eller sender iMessages med mere, er normalt krypteret som standard. Så jeg er ikke så bekymret over dette. Men jeg ville aldrig skifte password til O365 på disse netværk. Ellers vil jeg bruge dem når det var nødvendigt, uden at købe VPN klienter. Jeg så en TV annonce med reklame for VPN klient til iPhone den anden dag, og ja, de forsøger at udnyttefrygten og ferie tiden.

Udnyt iOS Familiedeling på ferien

Hvis man har aktiveret familiedeling giver det mulighed for at dele køb, lagringsplads, lokalitet og kalendere.

Backup til dine minder

Det er dejligt, når man er retur fra ferien, at blive mindet om de dejlige stunder, via billeder.Så sørg for at din iPhone er sat til automatisk backup til iCloud. Det vil også sikre, at skulle du miste din mobil, ja så kan du hurtig genskabe en ny iCloud. Gå ind i indstillinger, klik på dit billede øverst, og vælg iCloud og de apps som skal bruge iCloud backup. Som udgangspunkt er det jo alle. Men foto er nok den vigtigste. 50 GB iCloud koster 7 kr., 200 GB 25 kr. eller 2TB til 69 kr. om måneden. Læs mere på Apple iCloud sikkerhedskopiering.

Hvis i er en familie, så vil jeg foreslå du kigger på Deling af iCloud lagringsplads med familien Den gør at man kan dele iCloud, uden at andre kan se ens data. Det er kun 200GB og 2 TB, der kan familiedeles.

Del min lokalitet.

Når man er flere afsted, kan det ind imellem være rart at kunne se hvor de andre befinder sig. Hvis man bruger familiedeling, er det normalt slået til for familien. Men man kan også vælge at dele sin lokalitet i en kortere periode. Det kan være i en time, resten af dagen eller indtil du slår det fra.

  1. Åbn Find mine venner på din iOS-enhed, og tryk på Tilføj.
  2. Tryk i feltet Til, og indtast kontaktens navn, e-mailadresse eller telefonnummer. Tryk på Retur efter hver indtastning. …
  3. Tryk på Send og vælg derefter Del i en time, Del hele dagen eller Del på ubestemt tid.

Find min iPhone.

Hvis familiedeling er slået til, kan man også nemt finde andre enheder, hvis en enhed er blevet væk. Man kan fra en anden enhed bede den forsvundne enhed afspille en lyd. Derfor er det nemmere end nogensinde før at spore en forlagt eller stjålet iPhone, iPad eller Mac.

iCloud: Find din enhed med Find min iPhone

Del dine billeder.

Familien

Har man opsat familiedeling, vil der inde i fotos under den nederste fane “album” være et Familie album, hvor man kan dele udvalgte billeder med familien.

Venner

Hvis man vi dele med andre udenfor familien, kan man oprette et album, hvor alle kan tilføje billeder. Så undgår man efter ferien, at skulle sende billeder rundt.

Dem med børn

Apple tilbyder, at man som forældre kan oprette en AppleID til et barn under 13 år, hvor man samtidig kan styre brugen af enheden, indkøb, hvor megen tid der må bruges ved “skærmen”.

Sådan bruger du børnesikring på dit barns iPhone, iPad og iPod touch