Apple skjuler din IP adresse med iCloud+ privat datatrafik

Hvorfor skjule sin IP adresse?

Fordi så er du mere anonym på internettet. Når du besøger hjemmesider, kan ejeren af webserveren se din offentlige IP adresse og nogle DNS data. Denne info kan så bruges til at bygge en profil på dig, hvad du besøger, hvor ofte, hvad du kigger på etc. Som det fremgår af nedenstående billede, kommer min trafik ud gennem Apple iCloud Private Relay.

Hvordan?

Når Privat datatrafik er aktiveret, sendes dine anmodninger gennem to separate, sikre internetservere. Din IP-adresse er synlig for din netværksudbyder og for den første omdirigeringsserver, som er drevet af Apple. Dine DNS-poster er krypterede, så ingen af disse parter kan se adressen på det websted, du forsøger at gå til. Den anden omdirigeringsserver, der drives af en anden indholdsudbyder, genererer en midlertidig IP-adresse, dekrypterer navnet på det websted, du har anmodet om, og forbinder dig til webstedet.

Hvad kræves?

Der kræves et iCloud+ abonnement

Hvordan aktiverer jeg Privat datatrafik?

Aktiver Privat datatrafik for at beskytte din IP-adresse og browseraktivitet i Safari:

  • På en iPhone, iPad eller iPod touch: Gå til Indstillinger > dit navn > iCloud > Privat datatrafik.
  • På en Mac: Vælg Apple-menuen  > Systemindstillinger, og klik derefter på Apple‑id. Vælg iCloud > Privat datatrafik.

Er der udfordringer?

Ja, jeg har oplevet, at nogle hjemmesider der bruger NemID og MitID ikke fungerer, f.eks. min bank Nordea. Så der er jeg desværre nødt til at skifte til en anden browser. Nordea App på iPhone og iPad giver mig ikke nogle problemer, så det tyder jo på, at det er NemID og MitID der er udfordringen her.

Findes der andre løsninger?

Ja, i mange år har der været udbydere af anonymiserings løsninger. For år tilbage købte man dem for at streame noget TV, som kun kunne ses i en bestemt region – ofte USA. Så ved hjælp af VPN løsning valgte man en “udgang” i USA, og vupti kunne man se det. Med øget fokus på privacy er der flere der bruger disse løsninger til at anonymisere deres færden på internettet.

  • Af gode grunde, fordi man vil passe på sit privatliv.
  • Af dårlige grunde, fordi det man foretager sig er ulovligt og man ikke vil kunne spores.

Hvad er bedst?

Det afhænger af behovet.

Apple:

  • Apple beskytter kun din webtrafik i Safari browseren.
  • Apple løsning med 2 uafhængige servere betyder, at der ikke er nogen der både har din egen IP og den nye IP-adresse.
  • Hvis du har et iCloud+ abonnement har du allerede betalt for det.

VPN løsninger:

  • Da det er VPN vil ALT trafik kører igennem løsningen.
  • Hvis udbyderen logger trafikken, kan du spores, da udbyderen både kender din egen IP og den du kommer ud på internettet med. Så en myndighed kunne kræve adgang til denne log, eller udbyderen kunne sælge dine data til brug for markedsføring.
  • VPN koster penge.

Mere info

iCloud Private Relay Overview